Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-05@21:58:10 GMT

حرف دل معلمان مناطق محروم

تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۸۲۰۱۷

حرف دل معلمان مناطق محروم

همشهری- سیده ‌زهرا عباسی: بنابر اعلام آموزش و پرورش سیستان‌وبلوچستان،‌ این استان در سال تحصیلی جاری بیش از ۱۰ هزار معلم کم دارد. از سال ۹۳ تاکنون بیش از ۴ هزار معلم در قالب طرح معلمان خرید خدمات آموزشی جذب شده‌اند تا بخشی از محرومیت‌های استان را جبران کند، اما برای آن‌ها هم آینده‌ شغلی‌ در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چالش امنیت شغلی 

«رحیمه درازهی» یکی از این معلم‌هاست که با ۳۰ سال سن از ۵ سال پیش به عنوان یکی از نیروهای خرید خدمات مشغول به کار شد. او ساکن سیرکان در بخش بم‌پشت شهرستان سراوان است که برای تدریس به روستاهای مرزی شمسر چون «حق‌آباد»‌ می‌رود. گلایه درازهی و معلم‌هایی شبیه به او، نداشتن امنیت شغلی است: «بیمه برای ما بر اساس ساعتی که در مدرسه حضور داریم، رد می‌شود؛ در حالی که به دلیل راه دور و صعب‌العبور بودن مسیر مجبور می‌شویم گاهی ۲ ماه در روستا بمانیم.» او معتقد است: غیربومی‌ها، رسمی‌ها و قراردادی‌ها در مناطق دورافتاده و مرزی که اغلب راه‌های خطرناک، صعب‌العبور و سخت‌گذر دارند، تدریس نمی‌کنند و حالا که بومی‌ها برای جبران کمبود معلم در این طرح سهیم شده‌اند، آموزش و پرورش می‌توانست امتیازی برایشان قائل شود. 

درازهی تاکید می‌کند که معلم‌های طرح خرید خدمات در آزمون استخدامی آموزش و پرورش، امتیازی نسبت به دیگر معلم‌ها ندارند و حتی فعالیت در این طرح موجب شده است وقت کافی برای مطالعه و کسب امتیاز در آزمون را از دست بدهند.  مشکل دیگر معلم‌های این طرح افزایش سن است. به گفته او، معلم‌های بالای ۳۰ سال امکان حضور در آزمون استخدامی آموزش و پرورش را ندارند و این در شرایطی است که اغلب معلم‌های منطقه، بالای ۳۰ سال هستند.  

امنیت شغلی یک بخش از مشکلات معلم‌های خرید خدمات است، اما در مناطقی چون سیستان‌وبلوچستان با توجه به مشکلات جاده ‌ها می‌توان گفت که معلم‌ها به دلیل رفت و آمد زیاد با خطر تصادف روبه رو هستند. 

حقوق اندک و بیمه نصفه و نیمه

«محمد اربابی» هم از نیروهای خرید خدمات سیستان وبلوچستان است که با ۳۴ سال سن از سال ۹۴ و با عنوان سربازمعلم به این طرح اضافه شد. او در روستای دورافتاده «کشکور» در شهرستان سرباز تدریس و راه خانه تا مدرسه را با موتور و گاهی هم پیاده طی می‌کند. در همه ماه‌های گذشته با توجه به این که دانش‌آموزان روستا به اینترنت دسترسی ندارند در مدرسه حاضر شده است؛ در حالی که تا همین سال پیش حقوقش را سالی یک‌ بار و آن هم برای چند روز در ماه می‌گرفته است. 

اربابی البته در گفت‌وگو با همشهری تاکید می‌کند که امسال با اجرای پایلوت شیوه‌نامه جدید طرح در سیستان وبلوچستان اوضاع معلم‌های خرید خدمات نسبت به سال‌های قبل بهتر شده و وزیر هم در سفر به استان قول‌هایی داده است. 

او اما می‌گوید معلم‌های خرید خدمات، امتیاز دیگری جز حقوق اندک و بیمه نیمی از ماه را ندارند و اغلبشان در ابتدای اجرای طرح تصور می‌کرده‌اند بعد از مدتی قراردادی می شوند، اما هیچ‌وقت این اتفاق نیفتاده است: «ما فکر کردیم معلم هستیم، اما بعد متوجه شدیم جایگاه معلمی و حتی جایگاه یک کارگر را هم نداریم.»

بی‌عدالتی در استخدام 

«فریبا ناروئی» ۲۸ ساله هم از ۵ سال پیش با کارشناسی آموزش ابتدایی در این طرح مشغول خدمت شده و در مناطق دورافتاده عشایری زاهدان فعالیت می‌کند. او گلایه‌های مشابهی را مطرح می‌کند که مهم‌ترینشان به بلاتکلیفی، حقوق پایین و بیمه ناقص تامین اجتماعی برمی‌گردد.

ناروئی البته اشاره می‌کند که با رعایت شیوه‌نامه جدید در استان سیستان و بلوچستان امسال حقوق معلم‌های خرید خدمات به حدود ۳ میلیون تومان رسیده و مشکل بیمه هم تا حدودی حل شده، اما به اعتقاد او، هنوز تکلیف آینده این معلم‌ها روشن نیست: «امسال تنها سالی است که شیوه‌نامه را برای ما اجرا کردند. از سال ۹۳ که این طرح شروع شد، ابتدا ۵۰۰-۴۰۰ هزار تومان حقوق می‌گرفتیم که بعدها به یک میلیون تومان و حالا تا ۳ میلیون تومان افزایش یافته.»

او توضیح می‌دهد که معلم‌های طرح خرید خدمات به علت تدریس در مناطق محروم در یک سال گذشته و بعد از شیوع کرونا ناچار به آموزش حضوری بوده‌اند و حتی ماسک و مواد ضدعفونی را با هزینه شخصی خود برای بچه‌ها تامین می‌کرده‌اند، اما در این شرایط تفاوت خاصی میان آنها و دیگران در آزمون‌های استخدامی نیست. 

چالش‌های کرونا و معلمان خرید خدمت 

طرح «معلمان خرید خدمات آموزشی» آموزش و پروش با هدف جبران کمبود معلم در مناطق محروم از سال ۹۳ در بیش از نیمی از استان‌ها اجرا شد. ۷ سال از اجرای طرح می‌گذرد و جمعیت شاغل در این طرح از ۱۶هزار نفر به حدود ۱۳‌ هزار نفر کاهش یافته است که با کمترین حقوق و خدمات در حال کار هستند.  این در شرایطی است که طبق ارزیابی سازمان برنامه و بودجه، جمعیت بازنشستگان آموزش و پرورش تا سال ۱۴۰۶ حدود ۴۶۳ هزار و ۲۷۲ نفر خواهد بود که از این تعداد حدود ۷۱درصد یعنی حدود ۳۲۸ هزار نفر قبل از سال ۱۴۰۲ بازنشسته می‌شوند که بخشی از نیروهای جایگزین آنها را می‌توان با نیروهای خرید خدمات جبران کرد. 

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان‌وبلوچستان به عنوان استانی که بیشترین نیروهای این طرح را در اختیار دارد به همشهری توضیح می‌دهد که این طرح از ابتدا قرار نبوده هزینه‌ای برای آموزش و پرورش داشته باشد. 

«حمید رخشانی» با بیان این که فعالیت معلم‌ها در طرح خرید خدمات در مصاحبه‌ها و تکمیل مدارک به عنوان امتیازی برای آنها محاسبه می‌شود، می‌افزاید: «به هر حال این معلم‌ها با توجه به سابقه تدریس، آموزش روش‌های تدریس و همچنین فراگیری اصول روانشناسی در طول کار آماده‌تر هستند و در مصاحبه‌های استخدامی شانس بیشتری دارند.»

او با بیان این که بیشترین تعداد از ۴ هزار نیروی خرید خدمت در سیستان‌ وبلوچستان در مناطق مرزی و جنوبی استان مثل چابهار و سراوان فعالیت می‌کنند، تاکید می‌کند که اجرای این طرح موجب کاهش جمعیت بازماندگان از تحصیل، حفظ دانش‌آموزان در کلاس درس و بازگشت به مدرسه شده است. 

به گفته رخشانی، اجرای این طرح به ویژه در دوران شیوع کرونا چالش آموزش مجازی را در استان محروم سیستان‌وبلوچستان تا حدودی رفع کرده، زیرا اغلب کلاس‌ها به صورت حضوری برپا می شده است. 
 

یزد، اصفهان، کرمان، خراسان رضوی، شمالی، جنوبی، هرمزگان، لرستان و خوزستان  برخی از استان‌هایی هستند که با اجرای طرح خرید خدمات بخشی از کمبود معلم خود را در مناطق محروم و دورافتاده جبران کرده‌اند. حالا معلم‌های جذب شده در این طرح بلاتکلیف مانده‌اند؛ بین یک دو راهی. عشق به تدریس و سوادآموزی در مناطق محروم محل زندگی‌شان و آینده بلاتکلیف شغلی. 

جبران کمبود نیروی آموزشی در استان‌های محروم 

یزد، اصفهان، کرمان، خراسان رضوی، شمالی، جنوبی، هرمزگان، لرستان و خوزستان  برخی از استان‌هایی هستند که با اجرای طرح خرید خدمات بخشی از کمبود معلم خود را در مناطق محروم و دورافتاده جبران کرده‌اند. چندی پیش تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای کمیسیون اصل ۹۰ از دولت خواستند با هدف افزایش حقوق معلمان خرید خدمات، آنها را تبدیل وضعیت کنند. ۶۶ نفر از نمایندگان مجلس با تهیه «طرحِ الحاق تبصره ۱۱ به ماده ۱۷ قانون تعیین تکلیف استخدامی معلمین حق‌التدریس و آموزشیاران نهضت سوادآموزی» ضمن تاکید بر «منع جذب معلم به صورت خرید خدمات آموزشی» تا زمان تعیین تکلیف ورودی‌های سال‌های تحصیلی ۹۴-۹۳ و ۹۹-۹۸ قید کرده‌اند که آموزش و پرورش باید ظرف ۲ سال پس از تصویب این قانون تکلیف استخدام خرید خدماتی‌ها را پس از گذراندن یک دوره در دانشگاه فرهنگیان (حداکثر ۳ ماهه) و اخذ نمره قبولی در آزمون پایان دوره مشخص کند. با وجود این که این طرح حدود ۳ ماه پیش در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد، اما به دلیل ابتلای تعدادی از نمایندگان پیگیر آن به کرونا، تصویب آن به تأخیر افتاده بود.

کد خبر 598517 برچسب‌ها معلمان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: معلمان معلم های خرید خدمات سیستان وبلوچستان طرح خرید خدمات مناطق محروم آموزش و پرورش معلمان خرید کمبود معلم اجرای طرح استان ها معلم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۸۲۰۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تزکیه و پرورش اسلامی در دستور کار آموزش و پرورش باشد

جمعی از معلمان پیشکسوت اصفهانی با حضور در صحن علنی شورای اسلامی شهر درباره امر تعلیم و تربیت و دغدغه‌های آموزش و پرورش نکاتی را بیان کردند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، در آئین تقدیر از مقام معلم که امروز _یکشنبه شانزدهم اردیبهشت_ در صحن شورای اسلامی شهر اصفهان برگزار شد، برخی مسئولان، اساتید و معلمان پیشکسوت آموزش‌وپرورش به بیان دیدگاه‌ها و دغدغه‌های خود پرداختند.

معرفی معلمان فداکار در فراخوان «پای درس ایثار»

جلال سلمانی، مدیر روابط عمومی اداره کل آموزش و پرورش استان اصفهان با اشاره به شناسایی معلمان شاخص گفت: در گذشته آنچه در بخش خروجی رسانه‌ای آموزش و پرورش وجود داشت، اتفاقات منفی و چالش‌ها بود در حالی که اتفاقات بسیار خوبی در سطح مدارس با تلاش معلمان صورت می‌گرفت، بنابراین برای معرفی این معلمان، طی یک فراخوان با عنوان «پای درس ایثار» از دانش آموزان و اولیا آن‌ها خواستیم که معلمان فداکار را معرفی کنند که سال گذشته طی یک هفته چند هزار رکورد در این زمینه ثبت شد.

تزکیه و پرورش اسلامی در دستور کار آموزش و پرورش باشد

عبدالوهاب طالقانی از مفاخر فرهنگی کشور و معلمان پیشکسوت در این جلسه اظهار کرد: در تعلیم و تربیت باید همچون باغبانی باشیم که ابتدا علف‌ها را از گل‌ها دور می‌کند؛ اگر به عنوان معلم تشخیص دادیم کسانی مزاحم هستند، باید آن‌ها را پاکسازی کنیم.

وی افزود: آموزش و پرورش صاحب دو بال است؛ در مسئله آموزش وزارتخانه اقداماتی انجام داده است، اما موضوع مهم پرورش است که آموزش و پرورش باید بگوید برای تزکیه و پرورش اسلامی دانش آموزان چه گام‌هایی برداشته است.

معلمان، علم و ایمان را در کنار هم آموزش دهند

حسنعلی زهتاب از دیگر معلمان پیشکسوت در این جلسه اظهار کرد: انسان برای پرواز به دو بال علم و ایمان نیاز دارد و قرآن دومی را مقدم داشته است.

وی افزود: کار معلم نه‌تنها کار پیامبر که کار خداست، خداوند اولین معلم هستی است و این جایگاه والای معلمان در تعلیم و تربیت انسان‌ها را نشان می‌دهد.

این معلم پیشکسوت با بیان اینکه باید شرایطی فراهم شود که معلمان، علم و ایمان را در کنار هم آموزش دهند، گفت: باید به جایگاه معلمی نگاهی ویژه داشت، همان گونه که شهیدان مطهری و بهشتی به معلمی نگاه داشتند.

تعلیم و تربیت ویژه، وضعیت کشور را تغییر می‌دهد

بهاء‌الدین صدر از دیگر معلمان پیشکسوت اظهار کرد: مسئولان ما اگر به موضوع تعلیم و تربیت به صورت ویژه بپردازند قطعاً وضعیت کشور در همه زمینه‌ها تغییر خواهد کرد.

وی با بیان اینکه معلمانی باید جذب شوند که به این شغل عشق می‌ورزند، افزود: معلمان ما باید افرادی باشند که بخواهند حتی اگر روزی بمیرند و زنده شوند نیز باز همین شغل را انتخاب کنند.

منزل، مدرسه و مسجد سه کانون تربیتی

مصطفی نیلی‌پور، دیگر معلم پیشکسوت اصفهانی در این جلسه گفت: منزل، مدرسه و مسجد سه کانون تربیتی هستند که امروز با چالش مواجه شده‌اند. ضلع چهارم، بحث رسانه است که تربیت جوانان ما امروز از این کانال صورت می‌گیرد.

وی افزود: رهبر معظم انقلاب فرمودند «جامعه ما بالقوه فرهنگی است اما بالفعل نه» و راهکار آن را نیز جهاد تبیین فرمودند؛ ایشان همچنین بر امر سرمایه گذاری روی جوانان تاکید دارند، بنابراین جهاد تبیین که یک فریضه است و سرمایه گذاری بر جوانان باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

معلم باید عاشق شغل خود باشد

فقیه معلم پیشکسوت در این جلسه اظهار کرد: اگر کسی عاشق معلمی نباشد، وقت خود و بچه‌های مردم را تلف کرده است؛ معلم باید عاشق شغل خود باشد و تلاش مسئولان نیز بر این امر باشد که افراد برای فرار از بیکاری به سراغ معلمی نروند.

وی افزود: اثرگذاری یک معلم بسیار مهم است. معلمان باید بدانند قضاوت واقعی درباره عملکرد آن‌ها، ۳۰ سال بعد انجام می‌شود و این موضوع بسیار مهمی در امر پرورش است.

به گزارش ایمنا، فروغ توسلی، مینا جدیدی، شیرین حیران یزدی و رشیده‌سادات بدری فر از معلمان فداکار اصفهانی هستند که در این جلسه تقدیر شدند.

کد خبر 750704

دیگر خبرها

  • قم، پیشرو در تربیت معلمان پرورشی
  • برگزاری مراسم تجلیل از معلمان خرمشهر
  • کادوی روز معلم معلمان مناطق عشایری سوژه شبکه‌های اجتماعی شد/ عکس
  • ۵۷۰ هزار معلم به نظام رتبه بندی اعتراض کردند
  • دستگاه‌ها به مسئولیت‌ در قبال آموزش و پرورش عمل نمی‌کنند
  • تزکیه و پرورش اسلامی در دستور کار آموزش و پرورش باشد
  • مشکلات معلمان خرید خدمت آموزشی مناطق محروم
  • ۳ دهه خدمت در مناطق محروم / بازنشستگی که خوشایند نیست
  • ‌۱۰۵ هزار معلم جدید جذب آموزش و پرورش خواهند شد‌
  • تجلیل از معلمان ارتشی در خاش